zaterdag 26 januari 2013

De Grote finale van The Next Entrepreneur 2012

24 januari 2013 was de grote finale van The Next Entrepreneur 2012 (#TNE12), op het HQ van de Rabobank. Na de vier eerdere halve finales, stonden er vier zenuwachtige Startups op het podium. Maar voordat de winnaar de check van 12.500 Euro zou krijgen, ging eerst Martijn Aslander helemaal los op zwerm-innovatie.

Deze grote finale was een invitation only event en ik weet eigenlijk niet meer zo goed hoe ik me hier naar binnen gepraat heb. Maar goed, het was een mooie gelegenheid om eens over een evenement te bloggen, door gebruik te maken van mijn BYOD iPad2 (die toevalligerwijs ook nog eens exact in mijn jaszak paste). Het HQ van de Rabo is bijzonder plezierig en modern ingericht, met voor mij als hoogtepunt de loopbrug:
Foto: @FitPro247

Voor dit evenement zijn er eerst vier halve finales geweest en de winnaars verdienden daarmee ieder €2500,- en tijdens deze grote finale streden ze om de  titel en de hoofdprijs van €12.500,-. In totaal waren er ruim 1.000 belangstellenden bij de eerste vier events. Bij de finale heb ik snel zo'n 100 belangstellende geteld en de gemiddelde leeftijd was volgens mij een stuk hoger dan bij andere Startup evenementen; waarschijnlijk omdat de finalisten ook hun ouders en andere familie mee genomen hadden.

Arko van Brakel, Serial Entrepreneur (nu oa Chief Inspiration Officer bij De Baak) en Marco Hoogerland, Performance Coach (nu oa De Talentenacademie; takeway: pauze management, komt eigenlijk uit de topsport) zorgden voor een leuke start, je moest aan je buurman uitleggen wat voor jou Next is. Voor mij: samenwerkende Startups.

Natuurlijk moesten daarna de initiatiefnemers voor dit event op het podium: 
Paul Dirken, directeur bedrijven Rabobank Nederland heeft geen zorgen over de BV Nederland: er zijn 100.000 starters per jaar, dus we moeten elkaar dus niet de put in praten. En met 3599 aanmeldingen voor deze competitie heeft hij natuurlijk wel een punt.
Leendert Jan Visser, directeur MKB Nederland is vooral trots op: ondernemerschap dat elkaar ontmoet. Was vooral onder de indruk van de kwaliteit van de ondernemers.

De starters zijn gescand op: gedreven, vernieuwend, toekomst gericht, planmatig, innovatief en duurzaam. en ze konden stemmen verzamelen via social media: het was er eentje gelukt om 200.000 stemmen te verzamelen.

De pitches bestonden uit in één keer opgenomen video's van de finalisten:

Foto: @FitsYourProfile
Tussen de pitches en de uitslag de sessie "Het beste van 2012" door +Martijn Aslander. Hij werd aangekondigd als een van de beste sprekers in Nederland en ik moet zeggen dat hij vlot praat over een zeer interessant onderwerp. Volgens hem wordt het steeds eenvoudiger om goedkoop nieuwe dingen te maken en te delen. Dus niet alleen informatie (bv Wikipedia) maak ook echt fysieke dingen. En vaak worden ze gemaakt in zwermen; niet georganiseerde groepen. Zijn verhaal kan je zien op:


Zelf heb ik opgepikt:

En de winnaar van The Next Entrepreneur 2012 is:
Foto: @HenkvanTil
Annefrid Imenkamp van Chocstar en ze gaat van haar prijs van 12.500 Euro  een 3D chocolade printer kopen!

Tijdens het continue netwerken:
  • Volgens één van de regio directeuren MKB Nederland: 63% van de innovaties komt uit het MKB.
  • Rabo heeft speciale innovatie leningen voor Startups, die eigenlijk dezelfde rente hebben als de andere. Dat begrijp ik niet, maar gelukkig wordt ik in contact gebracht met iemand die dat wel weet. Ze delen actief sector kennis, maar zijn wellicht niet zo sterk in de ICT sector.
  • Het vriendje van de winnaar Annefrid Imenkamp (Chocstar), zat dezelfde avond bij DWDD om zijn Startup product (een moderne en stevige fiets) toe te lichten. Een echt ondernemend stel dus en dat vinden ze zelf wel handig.
  • Curieus genoeg begonnen de 2 IT mensen die ik sprak, uit zichzelf bijna direct over Parallels te praten.
Uiteindelijk was ik verrast over de uitstekende inhoudelijke kwaliteit (Startups en presentatie Martijn), wel vond ik de opzet wat formeel en statisch.

Voor wie er niet genoeg van kan krijgen, nog meer informatie bronnen:
Lange video verslag / hangout: http://www.youtube.com/watch?v=GrvOed9wWGI 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten