zondag 3 februari 2013

Is er een geschikt Crowdfunding platform voor mij?

Deze week vertelde ik iemand over mijn blog initiatief en hij droeg gelijk een onderwerp aan: Crowdfunding. Hij had al eens gekeken naar Kickstarter, maar dat was afgevallen omdat het alleen toegankelijk is voor infinitieven in Amerika. dus maar eens beter in Crowdfunding gedoken.

Kickstarter is inderdaad voor velen het grote voorbeeld voor Crowdfunding; GigaOM heeft zelfs een uitgebreid overzicht gemaakt van Kickstarter wannabes: http://gigaom.com/2012/11/28/kickstarter-copycats/. Het is alleen maar mogelijk voor Amerikaanse en Engelse (sinds oktober 2012) bedrijven om hun initiatieven aan te melden. De Engelse uitbreiding lijkt te maken te hebben met de tegenwoordige beschikbaarheid van Amazon Payments daar. Als je goed naar de verschillende Kickstarter initiatieven kijkt, dan blijkt dat het eigenlijk alleen maar om voorinschrijvingen van producten (en diensten) gaat. Het is niet bedoeld voor deelname in het bedrijf.


En wel beschouwd zijn er twee soorten Crowdfunding: "Money for goods" en "Loans and equity". Bij de "Money for goods" zijn er twee verschillende benaderingen alles of niets, waarbij de financiering pas zeker is als het funding doel gehaald is en Keep it All, waarbij onafhankelijk van het halen van het funding doel het geld over gemaakt wordt. Het nadeel van de laatste methode is dat, als het funding doel goed gekozen was, de kans op succes vrij klein wordt. Niet is zo vervelend als werken aan een project waarvoor eigenlijk te weinig geld is.

Zelf vind ik de volgende drie Crowdfunding de moeite waard om te noemen:
  • Seeds is zelf een startup, waarbij er naast het equity gedeelte ook vaak bonus diensten geleverd worden als je meer investeert. 
  • Symbid is een al wat langer bestaand initiatief, waarbij ik het interessant vind dat het ook mogelijk is om dit platform Whitelabel (dus onder eigen Brand) to positioneren. 
  • Cinecrowd waarbij je als supporter bijvoorbeeld aanwezig kunt zijn bij de première. 
Ondertussen zijn er zo veel Crowdfunding initiatieven dat het maken en onderhouden van beter overgelaten kan worden aan anderen:

Conclusie: Er zijn tegenwoordig ruim voldoende initiatieven om je project ge-Crowdfund te krijgen. Zoek natuurlijk wel een platform wat gericht is op jouw funding publiek.

1 opmerking:

  1. Na deze posting werd ik gewezen op deze zeer grondige blogposting: http://www.frankwatching.com/archive/2013/01/31/crowdfunding-voor-startups-cultuur-onderzoek-kansen-en-uitdagingen/

    BeantwoordenVerwijderen