Een paar weken geleden kreeg ik van held +Neelie Kroes een tweet waarin een StartupEurope site aangekondigd werd. Hoewel ik een Europa fan ben, kwamen twee vragen naar boven: heb je hier als Startup iets aan en is mijn belasting geld goed besteed?
De pagina bestaat uit drie delen: rondom het vieren (Celebrating web entrepreneurs), het inzichtelijk maken (Mapping the ecosystem) en het promoten (Promoting the community). In ieder geval de goede onderwerpen die je hier zou verwachten, met daarbij zeer beknopte toelichtingen en links.
Celebrating web entrepreneurs:
- Bij het vieren hoort natuurlijk een Startup competitie i.s.m. The Next Web, die voor mij nog onbekend was en waarvan de inschrijving deze week afloopt: Europioneers (http://europioneers.com/), gelijk maar op de agenda gezet.
- Een video verslag (van 1h25m) van de European High Level Conference over het laten groeien van Europeese Web entrepreneurs tot globale spelers.
- Statements over het faciliteren van de discussie tussen oa Web developers, social networks over data protectie en big data en de interactie tussen EU social networks founders and DG JUST. De laatste twee zonder links; DG JUST gaat natuurlijk over de EC afdeling justitie, maar ik ben zo benieuwd wie of wat de EU social networks founders zijn.
- Communities over Web Entrepreneurship and Social Media. Het gaat hierbij om 2 workshops die gehouden zijn tijdens de Digital Agenda Assembly van 21 juni 2012. Bij beide workshops waren twee keer 14 Nederlandse deelnemers van een aantal grotere bedrijven en ook partijen die bekend staan om innovatie (oa de Waag, TNO, NLnet). Blijkbaar wordt er ook gewerkt aan een crowd sourcing platform (www.openideo.com) voor maatschappelijke verbeteringen; best wel OK eigenlijk. Niet alle presentaties staan online, maar ze leken me vrij gericht op onderwerpen als Chips en Open Innovatie omgevingen.
- Een video over de problemen die Web entrepreneurs in Europa hebben: http://www.youtube.com/watch?v=8egxfbiDT0c
Mapping the ecosystem
- Het uitwerken van een strategie voor Web entrepreneurs en alweer wordt het Crowd Sourcing Tools (OpenIdeo) genoemd, maar nu om de omgeving voor on-line Startups te verbeteren.
- Een studie naar de EU web economie (OPUS 2012). Van de studie zelf wordt mij niet duidelijk wanneer er iets opgeleverd wordt. De laatste blog en event is van januari 2012 en de laatste tweet waarin @OPUS2012 genoemd word is 180 dagen oud.
- Lancering studie naar App economie in Europa, waarvan de inschrijving 21 September 2012 afliep, maar waarover niets meer te vinden is.
- Analyse van voordelen van sociale netwerken voor organisaties, lijkt me prima, maar helaas gaat de link naar een niet bestaande site (Oeps).
- Een uitgevoerde consultatie over de waarde van het Horizon 2020 innovatie programma voor Web entrepreneurs. De deadline was 5 december 2012, dus ik heb maar eens gemaild wanneer en hoe de resultaten beschikbaar komen.
- Het statement: "Tech Barometer Study" lijkt me uitstekend, maar zo (en zonder link) heb ik geen idee of dit een te starten project is, of dat het een resultaat is.
Promoting the community
- Er wordt verwezen naar drie "Ex-ante advertising" tenders op de gebieden van Europese Accelerators, Venture Capital en Crowdfunding in het Web entrepreneurs werkveld.
- Faciliteren European Social Networks Group (http://esng.eu/), heeft wel 6 leden en lijkt in oktober 2012 opgestart te zijn.
Zo eens goed kijkend naar wat er allemaal staat, zie ik dat het wel allemaal relevante onderwerpen zijn in het Startup ecosysteem. Maar niet direct geschikt voor Startups. Het zijn vooral bestuurlijke onderwerpen en dat is natuurlijk gedeeltelijk onvermijdelijk. Het is wel vrij moeilijk om op de hoogte gehouden te worden van de Startup gerelateerde ontwikkelingen en de achterliggende sites zijn zo groot en rommelig dat je gemakkelijk verdwaalt. Bovendien zijn deze sites niet altijd up-to-date en er staan wat pogingen tot interactiviteit, maar die lijken nog niet gelukt. Maar goed, wel weer een aantal onderwerpen gevonden voor nieuwe blogs.
Als belastingbetaler kan ik vaststellen dat er gelukkig geen onnodig geld besteed is aan het maken van een autonome site. Er is alleen een handige domeinnaam gekozen en een pagina met in aanzet relevante informatie gemaakt. Wel wordt er vaak zonder goede beschrijving naar de verschillende initiatieven gelinkt, wat het in een oogopslag op waarde schatten moeilijk maakt. Dus daar is waarschijnlijk niet te veel geld aan uitgegeven. Bij de projecten waarna verwezen wordt is dit moeilijk in te schatten, maar een speciale web site voor de European Social Networks Group, met 6 leden en een video om de problemen van Europese Web entrepreneurs aan te geven die slechts 203 keer bekeken is lijken met niet echt efficiƫnt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten