maandag 19 december 2016

Met je team innovatie versnellen

Het geeft me altijd erg veel voldoening en energie als ik mensen op weg kan helpen om hun innovatie te structureren en te versnellen. 
Zo heb ik vorige week in het innovatie inloopspreekuur een ondernemer snel aan focus kunnen helpen met de praktische innovatie aanpak: Maak keuzes in je business model (hoe specifieke hoe beter), benoemen onderliggende aannames, die prioriteren (belangrijkste eerst) en deze te gaan testen de business beter te begrijpen (zie ook Eenvoudig innoveren blog). Dit is wat mij betreft de essentie van de Lean Startup methode! Zij kon in ieder geval actie gericht aan de slag en ik ga binnenkort eens kijken hoe het gegaan is.
Deze aanpak lijkt een eenvoudige invul oefening: Business Model Canvas invullen, aanname lijst maken en testplan maken (met eenvoudige test en resultaat kaarten), maar de werkelijkheid is vaak een stuk weerbarstiger. 
Zo heb ik Canvassen op A0 formaat gezien, die helemaal vol stonden met alle mogelijkheden. En dat heeft natuurlijk helemaal geen zin, want als innovator heb je toch geen tijd om ze allemaal te realiseren. Ook heb ik wel mee gemaakt dat van een product de productie en branding goed uitgedacht was, maar er niet nagedacht was over de distributie naar de klanten. En in de workshop zaten toch echt zeer capabele mensen.
Daarom heb ik op basis van de 20-tal workshops die ik op dit gebied gedaan heb, de Innovation Pressure Cooker ontwikkeld. Hierbij wordt in één dag met het innovatie team het initiatief onder handen genomen, met de hierboven beschreven stappen. Ideaal om met een team focus aan te brengen en daarna gericht aan de slag te gaan. En omdat er gezamenlijk besluiten genomen worden, is er gelijk een gemeenschappelijke focus en draagvlak.
Meer informatie kan je hier vinden: Snel innoveren met de Innovation Pressure Cooker
Dit is uitermate geschikt om innovatieve ideeën snel een stuk verder te brengen of om slepende innovaties weer focus te geven. Het komt ook voor dat na de workshop een innovatie grondig aangepast wordt of volledig gestopt. Dat laatste is nooit de gewenste uitkomst van een innovatie, maar het is soms wel beter, want dan de aandacht gericht worden op innovaties die wel succesvol kunnen worden.

Als je hier meer over wilt weten over deze Innovation Pressure Cooker dan hoor ik dat graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten